BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, April 6, 2009

Jenuh nak pikir..

Hari nie genap sebulan kami di Liverpool.. sejak tinggal di rumah sendiri bermula 10 Mac lalu, tiap2 hari mama kena masak... dulu time keje, main order jer nak makan aper.. balik rumah, makanan dah tersedia.. tunggu ngap jer (thanks to makngah ;-)).. Sekarang tiap2 hari kena pk menu aper utk dimasak.. dah laa limited choice lauk yg boleh dimasak.. yg ada ayam, ayam, ayam, ayam & daging. Udang & sotong ada tapi tak sedap giler coz frozen.. Ikan pun frozen & mahal nak mampus so takleh masuk dlm menu harian..

Rupa2nya, bukan senang nak masak tetiap hari yer tuan2 & puan2.. jenuh nak pk, nak buat business plan pun tak macam nie.. seb baik resepi di hujung jari.. click jer dah ader.. cuma sedap ngan tak jer.. alhamdulillah setakat nie, baba & hani tak byk songeh.. aper mama masak licin jer.. tak tau laa sebab sedap ke lapo... ;-) Yang pastinya.. being perut melayu, baba takleh miss nasi.. tetiap hari nasi mesti ada hinggalah ahad lepas.. satu hari tak jumpa nasi.. pagi buat roti prata, roti ngan jem & sosej.. tengahari masak mee.. malam lak mama masak ayam panggang madu berkuahkan black pepper sauce.. ini kes malas nak masak nasi & tak tau nak masak lauk aper dah.. first time buat & resepi bantai sesuka hati.. so mcm nie lah hasilnya..



errr.. agak2 boleh bagi berapa markah agaknyer? ;-) Sbg org yg kedekut bg markah, baba bagi 60% jer.. sebelum nie semua yg mama masak dia bagi -3, -1.. & sewaktu dgnyer tapi tambah dua, tiga pinggan.. Sungguh tak patut!

Tapi betulla org kata.. kalau dah terpaksa, hentam ajer laa masak.. setakat nie byk mender yg mama tak penah masak sebelum nie, mama masak di sini.. kalau kat malaysia tak penah terpikir nak buat kuih (kes senang tunjuk2 jer..), kat sini kena buat.. tak penah2 buat nasi tomato & masak kurma.. kat sini mama dah masak.. tak penah2 buat paprik, kat sini buat.. kalau tak, tak merasa..

hmmm.. baru sebulan jadik chef, mama dah sakit kepala... ;-) Tabik spring kepada ibu, mak, mak ngah & semua insan yg bergelar ibu, emak, ummi, mama, mami & etc, yg dah memasak bertahun2 utk keluarga.. dan tak pernah jemu memasak hingga kini...

8 comments:

shara waida said...

wah2....jadi chef ek skrang nie...hehehe....bagus2....

mshahrir said...

hahahaha.....tula kalau tak kena paksa mcm nie....mmg tak buatlah..tp dah takdir kena cuti tanpa gaji 3-4 thn...kenalah jd house manager..hahaha

mama iera said...

wah! wah! mcm best je resepi kt gmbar tuh. tpi tak dpt nk rasa, so tak tahula nk kc markah berapa. bole la share sama resepi tu..;)

Sarah Samah said...

ok ler tu yang penting habis licin.
Memang pening kepala sebenarnya pikir nk masak apa kdg2 resipi yg sama jer ditukar ganti....

Jumaat nie birthday iman .... nk jemput jauh lak....
Dah rounder satu liverpool dah ... blh kirim beli brg .... kih...kih... kih..... utk hadiah sofiyah...

Rodiah Sabri said...

kak has, good to hear from you. I'm leaving HR effective 1st Jun. Dh dpt post kat perak..huhuhuhuhu

hashanim said...

waida> nak buat mcm mana.. dah terpaksa! ;p

baba> gaji house manager mahal tau.. sanggup ke bayar? ehhee

iera> nak share resepi yg payah tu sebab main tibai jer..

sarah> birthday iman yg ke berapa? ke5 ke? cepatnyer dah besar anak dara tu.. kalau nak kirim apa2 bgtau ajer laa..kalau ok boleh cari.

rodi> tahniah dapat tukar.. rezeki bakal pengantin baru tu... dont worry so much.. kat memaner pun ada lebih & kurangnya.. just enjoy yurself..

Unknown said...

has, tengok gambar mcm sedap jek, kira presentation 10 markah la... heh heh... btw, mmg pun, kat UKlah saya berjaya buat kuih muih, kek, roti canai dan mcm2 jenis nasi dan lauk dgn kawan2.. jadik tak jadik tu belakang kira.
lauk standard la, kalau bukan ayam, sardin. hikhikhikhhik....

hashanim said...

hahaha.. jgn tertipu dgn rupa.. but i guess ok laa kot coz semua licin & shahrir tak complaint sakit perut.. eheh..

yup, dok kat sini baru boleh polish cooking skills.. jadik ke tak, tak kesah..